VDI

Ga naar: navigatie, zoeken

Het Atlas College heeft een eigen cloud gemaakt, zodat er gebruik gemaakt kan worden van Cloud Computing, of werken 2.0 zover het mogelijk is. We bieden de collega's de mogelijkheid om thuis te werken via een VDI-werkplek. In de loop van de komende jaren zullen we deze VDI werkplek ook inzetten op de locaties. Deze zullen dan de huidige werkstations vervangen. Een VDI heeft verschillende punten waarvan wij denken dat deze handiger zijn dan de huidige werkplekken.

• Je kunt op een VDI inloggen vanaf elk apparaat en vanaf elke plek (internet toegang is wel nodig). Denk hierbij aan een Laptop, Desktop (zowel met linux, windows als MacOS), maar ook met een adroid toestel (tablet of smartphone) of een iOS (iPhone of iPad). Vanaf al deze apparaten kan je verbinding maken met de VDI, welke in onze cloud draait.
  • Vanuit elk apparaat en elke omgeving gebruik je dezelfde VDI, dus heb je altijd dezelfde instellingen, programma's, bestanden en mogelijkheden.
  • Je kunt je sessie verbreken, en op een ander apparaat (in een andere ruimte, of ander systeem) opnieuw laten verbinden. Dit betekend dat je niet steeds de programma's hoeft af te sluiten en te starten, of steeds opnieuw in te loggen. Je maakt alleen opnieuw verbinding met de sessie in de cloud.
  • Onderhoud op de pc's is in te plannen, waardoor je als gebruiker minder last hebt van onderhoudsmomenten.
  • Mogelijkheid om verschillende (gescheiden) omgevingen aan te kunnen bieden. (Windows 7, maar ook Linux behoort straks tot de mogelijkheid).

Al een paar jaar gebruiken we deze omgeving op het CB en sinds enige tijd staan ze ook op de locaties.

Thuis start je een VDI op de volgende manier: Start een browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, e.d.) en navigeer naar de pagina: https://vdi.atlascollege.nl Je kunt nu kiezen voor een client downloaden, of via de browser verbinden. Via de browser wijst eigenlijk voor zich, na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord, kan je een desktop kiezen.

• Windows: Als je de client wilt installeren, volg de instructies op de pagina (Downloaden, en installeren) en vul tijdens het installeren het adres: vdi.atlascollege.nl in zodra dit wordt gevraagd.

Start het programma (VMware View), en log in met de naam zoals je ook op school inlogt, zodra het programma dat vraagt.

• Linux: In de Repository van Ubuntu (via onder meer Synaptic te benaderen) is VMware View inmiddels beschikbaar. Installeer deze, en gebruik ook de URL: vdi.atlascollege.nl om te verbinding, en je kunt ook inloggen met de gegevens van school. Andere Linux distributies gebruiken andere methoden om software toe te kunnen voegen, gebruik de methode die normaal is voor jouw distributie om software toe te voegen.
  • MacOS & iOS: VMware View Client is beschikbaar via de Appstore. Gebruik de URL vdi.atlascollege.nl om te verbinding. Gebruikersnaam en wachtwoord zijn hetzelfde als op school.
  • Android: VMware View Client is beschikbaar via de Market. Gebruik de URL vdi.atlascollege.nl om te verbinding. Gebruikersnaam en wachtwoord zijn hetzelfde als op school.

NB: VMware View is een gratis programma van VMware. Indien je een versie tegenkomt waarvoor je moet betalen dan is deze waarschijnlijk van een ander bedrijf. Het kan zijn dat er voor jouw platform nog geen programma bestaat. VMware is momenteel druk doende om voor elk platform een programma beschikbaar te krijgen.